Semalam adalah hari makan aku.. Aku makan pagi= donat+ karipap + tepung pelita (trg pgl ni), petang = mee sup, malam = bihun goreng + nasi goreng kampung. Lepas beli nasi goreng, singgah The Baker's Cottage beli tart telur + tart telur macau + japanese cookies.
Aritu beli japanese cookies ni saje nak try, sedap lak. So, semalam pergi beli lagi. Tat telur? aku suka ohhhhh~~~
Antara dua tart telur kat atas ni, aku lagi suka macau tart telur. Craving for more.
Tapi takde la tat telur unta.hehe....Kalau guna 1 biji telur unta tu, boleh dapat tart besar mana yer..eeeiiiiiiiii....
Resepi Tart Telur
Bahan-bahan:
bahan kulit
500 gm tepung gamdum
1½ cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur
Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
½ s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning
Cara:
Cara membuat pastry.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil (petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.
cara membuat kastard
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan ke atas kulit tat yg telah dibakar separuh masak.
Cadangan Hidangan:
Dihidang untuk minuman petang.
Note: resepi tu tak pernah try, curik dari mesra.net.
update: tart telur burung unta atceli instead of unta.cam mane aku ley xpasan.sejak bler lak unta bertelur nih,,hahahaha..my bad...
2 comments:
wahhhh..entry resepi kueh tart!!terasa macam tribute utk blog kueh tart pula..uishh,klu boleh buat entry resepi cheese tart..owhh..sgt lahh sedap okeyhh!!
keep up the good job!!sendra support!!
thanx sendra support me...tp i mmg suke la tart telur ni...huhuu....sedapnye..nyum2...
pasni layan cheese tart lak~
Post a Comment