Thursday, December 24, 2009

Memancing..mancing orang ke weyh..

Ade sape2 kat sini hobi die memancing tak? angkat tangan!! Ok2, dah boleh jatuh tangan tu. Err, i mean mancing ikan.

Tersebutlah kisah...tayyib...sang kancil menghadap.....erkkk,,,salah cerita..

Begini ceritanya......Di suatu hari yang boring, seorang sahabat memesej kawannya(iaitu aku):

"Na, aku rase nok ngail la" (sape mesej aku ni haa?paham2 sndri la :p)

Terkejut aku. Ape kene kawan aku ni, tetibe je mau mengail. Tengok pada kawan aku ni, tak macam suka mengail pun. Musim2 tengkujuh camni orang tak mengail la weh (cam nak gi ngail kat laut dalam je ;D).

Aku reply:

"Nok ngail mane weyh, aku pun lame doh dok ngail. Zaman2 dulu kala penoh la. Kalo nok ngail pun, brani ke pegang cacing weh."

Then she comes with this idea. Ape?

Mengail dalam sangkar ikan ayah aku (bukan duduk dalam sangkar ok!). Hm...Ok gak tu. Sure dapat ikan kan (are you that sure??).

kalo ikan banyak cam ni lam sangkar, sure dapat kan? kan?

I started make up a story:

(Sedang asyik kitorang mengail kat sangkar, tiba2 ada orang menegur, "mane boleh mengail kat situ". Then aku reply, "sangkar ikan ayah aku, suka hati aku la." Pastu dia cakap, "tu bukan sangkar ayah ko la, aku kenal la ayah ko". Opsss..... Ape yang cuba aku nak sampaikan ialah nampak sangat aku ni tak ambil tau pun yang mana sangkar ayah aku dan perihal kerja ayah aku.*sigh*)

Mengail ke kitorang? Of course la not coz tak ade geng yang pro lam mengail ni. So, sesape yang biasa mengail tu, if you don't mind, boleh la kitorang join yer...? *muka penuh harapan*

*****

Disebabkan isu mengail ni, aku pun start search pasal ikan. Dan ikan yang menarik perhatian aku ialah ikan hantu. Or nama lainnya ikan ubi, ikan ketutu, haruan bodoh dan marble goby. Korang tahu tak kewujudan ikan ni? Kenapa dipanggil ikan hantu? Jom tengok gambar ikan ni.

ikan hantu
(hantu, mana hantu, ada hantu mana2.lalalala)


Now, you know why? Wuhuu..menakutkan jugak tengok ikan ni. Memang hodoh kan. Akan tetapi, walaupun ikan ini agak hodoh, harganya agak mahal jugak. Biasanya orang cina suka makan ikan ni. Ayah aku pun suka beli ikan ni. So, sape2 yang mengail dapat ikan ni, boleh la menjual nya kepada ayah saya. Terima kasih..

*****

Another story about fish....

Akak aku ambik Sijil Fesyen dan Pakaian. Then one day, lecturer dia suruh lukis gambar binatang pakai baju. Binatang yang dia pilih ialah....IKAN...hahahahaha :D

Aku tak berhenti gelak dengar die cerita pasal ni. Nape tak pilih binatang yang jadi watak kartun yang cun skit i.e garfield ke, tom and jerry ke, catdog..? Aku pun start imejin gambar ikan pakai baju.....

Alamak! takde suar *top mate*

Or, maybe my sis terfikirkan watak si Nancy dalam citer Spongebob kot. Hm....

Ikan...ikan...ikan..... Sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya. Cam mane tu?

Nota: Nor, sori la wat citer pasal mu.hahaha..
(takpe2 dia bukan men tenet pun ;P)

3 comments:

Ahi said...

*gelak guling2*

Hana said...

jom mancing!

Ahi said...

jom lah! da lame i ajak neh!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails