Sunday, December 20, 2009

Adikku Berkhatan

BERKHATAN....ape yang korang akan fikir bila dengar perkataan ni. Kalo girl maybe terfikir and wonder "ee, sakit tak ek, camne die wat ek" (atceli aku yang fikir cam ni.hehe)...and kalo laki? mesti korang teringat zaman2 kene 'potong' dulu kan.hak3..
....and boy yang lom berkhatan?? meh aku story skit pasal adikku...

Adik 2nd last aku (Dahlawi aka Abang) baru je selamat berkhatan baru2 ni. Adikku sorang ni special skit. Dia 'lambat' skit. Umor dah 11 tahun, tapi tak macam 11 taun laa....
Macam2 gelagat die die sbelom kene 'potong'. Antara dialog2 yang leh wat aku tersengih kalo teringat balik:

"tak mo sunat, biar la jadi orang cina pun.."

Then aku cakap, orang tak sunat tak leh kawen.

"abang tak mo kawen" katenyer......

*******

Pastu tibalah hari nak dijalankan upacara 'pemotongan'. Siang harinya, sibuk duk nyanyi lagu "potong, potong, potong" (ala, cam lam iklan P1Wimax tu). Tak sedar yang malam tu, die yang kene potong. Cam ni ke?? @.@


Dan di malam harinya, ayahku pun bawak la adikku ke klinik Mok Ujie (sedaraku) ditemani oleh aboh(pak cikku) n Ayoh Wei(kawan ayahku).

Jeng...Jeng...Jeng....tibalah masanye tuk die kene 'potong'. Pe lagi, menangisla dia. Masa kene 'potong' tu, 3 orang duk pegang die (ayahku, Aboh n Ayoh Wei). Then masa kene cucuk tu nangis la kejap. Tapi adikku ni berani la plak. Die tengok je ape yang doktor tu buat sampai la habis......

Selesai!! Fuhh,,,lega....ayahku pun lega. Kuar je dari bilik, sangat la riang dan gembira sekali die, siap melambaikan tangannye dan berkate:

"hello, hello, hai..." (lagak cam wakil rakyat lak.haha)

Orang kat luar bilik tu duk gelakkan die je. Yelah kan, masuk meraung, bila kuar siap boleh hye hye, bye bye lagi tu.

And....kat rumah aku tu ramai la mak2 dan ayah2 sedara aku menunggu kepulangan YB kecik ni. Haih...Abang2....

Kat bawah ni aku sertakan gambar adikku yang sorang ni. Kak Na luv u, Abang! ;)


6 comments:

Ahi said...

cewah. ade perkembangan nampak!

thekencana said...

haha...ni jela citer yang ade..kuam2

Ahi said...

kesah cinta la lps ni. huhu.

thekencana said...

awwww...aku tak percaya chenta~..haha

bes said...

Haha adik you kelakar, biar mcm Cina..haha. Bagi tahu dia nasib baik tak kena potong di kampung.. Lagi best, masa cuti sekolah baru ni, sepupu I yang dah besar, dah 12 tahun, tahun depan tkt 1 kena potong punai. Dia pun mcm nak menangis, sebab kat kampong, upacara memotong dibuat kat ruang tamu je. Apa lagi, ramai yang tumpang nak tenguk juga mcm mana Mamat hensem tu kena potong kemaluannya. Tok Mudim dah tunggu yg siap dgn pisau pemotong punai. Ramai dah jadi mangsa Tok Mudim ni.hehe
Berdebar tenguk Tok Mudim baca ayat2, naikkan kain pelikat mamat tu. Dari betis sampai peha, sambil tanya nama dan umur sambil dedahkan alat sulit, besar dah, yang malang tu hehe. Tok Mudim kumpulkan kainnya sampai paras dada jadi dia tak nampak apa yang berlaku bahagian bawah. Pucat muka Mamat tu tapi tak melawan.. Dah nama pun sunat,. bukan mcm potong kuku, ini potong benda tu, mestilah kena bogel! Emak dia diam2 dah rancang serahkan pada Tok Mudim potong kemaluannya sebelum buka sekolah. Kesian pun ada juga, tgk sebab dia hensem ..haha.
Selepas selamat dicantas, dua orang papah dia berdiri, dgn punainya berbalut, baru Tok Mudim turunkan kain tapi masa tu Mamat tu bengang je, menahan sakit di baringkan tilam khas. Yg seronok tu, Mamat tu tak sedar kain pelikatnya ke siling di tarik tinggi2 sampai nampak punai yg masih fresh dipotong.... Nak gerak kain dah terikat, nanti tertanggal pula, jadi baring je tunggu org dtg, siap ada yg ambik gmbar. Tak lah rugi bagi duit dtg jauh2.hehe.

Hana Ghazali said...

hehe..pnjg lebar citer u.sian die kene ambik gmbr camtu..erm, skang da jarang sunat ngan tok mudim...org skang dh sunat kat klinik...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails