Friday, February 5, 2010

Demi masa, manusia dalam kerugian kecuali.....

There is a situation where; seorang perempuan ingin memilih antara dua. Ni bukan kes macam lagu farah af memilih antara cinta dan cita-cita. Kalau aku, aku pilih dua-dua. Ok ok, back to the point:

Perempuan: U rasa one day kita boleh tak pergi ke zaman lampau. Ala cam dalam citer 'back to the future' tu. Macam best je.

Lelaki 1: Eh, why not? Dunia sekarang dah canggih. Teknologi pun dah makin berkembang. U tengok la, ke bulan pun orang dah boleh pergi. Tunggu sikit lagi mesti boleh punya.

Lelaki 2: Of course la..............NO!. Allah SWT ada berfirman: Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman, yang mengerjakan amal soleh, yang berpesan-pesan dengan kebaikan, dan yang berpesan-pesan dengan kesabaran.

********

Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian.. So, kalau kita boleh pergi ke zaman lampau, maknanya kita tidak kerugian. Kita kembali ke zaman lampau dan kita boleh ubah apa-apa yang dirasakan perlu, then go back to the future, semuanya ok. Is it make sense? Alahai, aku lemah betul bab-bab explain ni. Memang awal-awal dah kena reject jadi cikgu.hehe...
Erm, hargailah masa kita dengan melakukan sesuatu yang sepatutnya. Masa yang dah berlalu tidak dapat diulang kembali. Cewah~

Marilah kita bersama-sama menghayati lagu ni. Kena sangat dengan tajuk entry ni.


Demi Masa by Raihan

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal saleh
Ah...

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran
Ah...

( korus 1 )
Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali

( korus 2 )
Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal saleh
Ah...
( ulang korus1, korus2 )


So, anda pilih lelaki 1 atau lelaki 2? (perempuan sila jawab)
Anda golongan lelaki 1 atau lelaki 2? (lelaki sila jawab)

p/s: Betul ke apa aku tulis ni? Kalau salah tolong betulkan yer.

7 comments:

a3manul na3m said...

Budak lelaki no 2 tu la yang rasional, berfikir bersandarkan wahyu~~

Hana Ghazali said...

yup2...akal logik saje xcukup...kan..

Akif Mazlan said...

saya golongan lelaki no. 2,
cewwahh,,
cam baek pulak,
huk3

Fiq said...

Lelaki no 2. there is no turning back if we speak abt time. Life goes on, begitu jugak masa!

Hana Ghazali said...

akif: btl la tu no2..xkan no1 kan..atceli ni ambik dr crite pe tah, da lame tgk...

Hana Ghazali said...

fiq: yer betul..tgk diri sndri depan cermin da tau..lame2 tmbul la urat2 kat muka..

Raziff Lokman said...

Semalam itu pengalaman...
Hari ini kehidupan...
Esok adalah impian...

Sempurnakan impian dgn hidup berpandukan pengalaman...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails