Sunday, December 19, 2010

Kenduri Aqiqah (7 Muharram 1423)


I got a new family member on 7 Disember 2010 bersamaan 1 Muharram 1423. Bila dah lahir pada 1 Muharram ramai plak yang nak suh letak nama Muharram. Awal Muharram la, bukan Awak Ashaari ok! Aduss.... Sian mak dia, pening kepala..haha... And siap masuk paper sebab lahir 1 Muharram lah. Tapi paper Sinar Harian jelah..hehe...


Genap umurnya 7 hari, majlis aqiqah tuk baby baru diadakan. Majlis tu sekali dengan cukur jambul, belah mulut (tahnik) dan bagi nama. Last2, nama yang diberi ialah Muhammad Faiz (memang belum lahir mak dia dah berniat nak bagi nama ni). Mula2 tu nak tambah Muharram, tapi bila bertanya pada yang arif, katanya tak sesuai di gandingkan nama Faiz dan Muharram. Maknanya dah jadi tak best.

Comel amat masa cukur jambul and belah mulut tu. Tengok dia minum air zam zam and rasa kurma tu macam sedap sangat. Baik plak tu. Time acara tu, baby tak tidur and tak nangis pun...Ee,, geramnya..


Some gifts untuk tetamu..


Antara tetamu yang hadir



Peralatan2 yang digunakan


Belah mulut (suap air zam zam oleh Ku pondok Bkt Jong)


Belah mulut (Suap kurma oleh tokki baby)
Comel time ni, macam tak nak lepas jari tu dia hisap ;)


Cukur jambul oleh atuk saudara baby


Cukur rambut.. Tak nangis pun...


Haa...tengok ni. Orang tengah cukur rambut dia, dia seap lena je tidur.



Hari ni dah 13 hari umur baby Faiz. Tak sabar nak tunggu dia besar. Pok Di dia kata nak ajar mengurat. Isk3~ Apelah Pok Di ni. Ajar la mengaji ke... Ok, dah habis dah citer pasal baby Faiz... Bestnya dapat baby kan. lalalala~ ;)

2 comments:

MySara said...

correction, bukan bapak sedara, atuk sedara ok!hehehe

Hana Ghazali said...

ok.corrected! hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails