Sunday, March 14, 2010

Fikir itu pelita hati

Ada satu kind of syair terngiang-ngiang kat telinga aku sekarang. Ayah aku selalu sebut-sebut syair ni masa aku kecik-kecik dulu. Waktu kecik-kecik tu masa aku sekolah rendah dan menengah la. Kalo masa 3, 4 tahun takdenya aku ingat.hehe... Bunyinya begini....nak baca ni ada rima dia sebenarnya...



Fikir itulah pelita bagi hati
Yang mendapat kita ingat akan mati

Ingat-ingat serta fikir sehari-hari
Kita duduk dalam kubur seorang diri

Jika hidup kita dapat harta jenuh
Itu akhir tinggal masuk dalam tanah...


Aku tak tahu sebenarnya kata-kata ni datang dari mana. Then aku try search....ini yang aku jumpa....dari blog arah mana (to owner blog, sorry I copy ni tak bagitahu dulu)


Kalam hikmah Syeikh Ibnu Athoillah r.a. :
"Berfikir ialah ibarat pelita hati, maka apabila berfikir telah hilang (terhenti), bererti tidak ada lagi cahaya bagi hati tersebut"


sambungan penulisan arah mana....

Pak Su berdodoi lagi,

Tuntutlah ilmu hingga mati
negeri akhirat sedia menanti

matilah kamu seorang diri
di dalam kubur tempat yang sunyi...

Pasir Puteh,
6 Feb 2010 @ 9.50 am


Aku tak tahu plak siapa Pak Su tu.hehe....

Aku rasa cam ada lagi sambungan dia. Tapi dah lupa la..."rumah besar, kampung luas........." tak ingat dah..betul ke tak ek?tak sure...Papepun I like this~

Note: Sambung mengedit thesis yang di copy paste~

4 comments:

eDast said...

"rumah besar, kampung luas si ada ia..itu akhir tinggal juga akan ia"..owh dear, akak terrrrbawa ke zaman kecik2 dulu. Mak akak selalu dodoi ngan syair ni..katanya dari zaman nenek akak lagi..huu..lama betul rupanya usia syair ni kan..

farhana said...

eh akak..hehe
akak pon bese dengar eh.tringat balik zaman kecik2 dlu kan.
btw nt nk g kedai akak la,tp xtaw agi bile la,hehe...

akulah superman said...

nice like it..
knape ak x pnh dgor pom syair nih..

Hana Ghazali said...

ty ayh tok nenek ang..kot2 la mereka2 penoh dgr :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails